Totaal aantal mijn Blog bekenen

Powered By Blogger

Zoeken in deze blog

maandag 2 augustus 2010

win-win situatite


Mensen zouden eigenlijk dingen moeten doen waar ze alleen maar een win-win situatie voor zichzelf creëren. Ben ik van mening althans.
Hiermee zeg ik dus duidelijk, vind ik, niet dat men alleen maar aan zichzelf, dus egoïstisch, moet zijn!!!
Juist niet!
Win-win situatie is dus een situatie waarbij iedere partij 'gewonnen' heeft. In ieder geval iéts.
Uiteraard meegenomen dat jijzelf het meest gewonnen moet hebben. Dit winnen kan dus ook een goed gevoel zijn. Of eigenlijk..: júist een goed gevoel!

Voorbeeld: als je niet lekker in je vel zit zit, om welke reden dan ook (dus griepie, maar kan ook geestelijk zijn) en je gaat toch naar je werk en komt er eigenlijk alleen maar beroerder vandaan, is er géén win-win situatie. Je baas en collega's vinden het misschien wel fijn, maar jij dus niet.
Maar zou je dit wél doen en je voelt je aan het eind van de dag toch goed en voldaan, al ben je misschien compleet kapot, dan is er toch een win-win situatie.
Waarom? Omdat jij je goed en voldaan voelt, dát is gewonnen. En omdat je baas en collega's dit fijn vinden (als het goed is)

De scheidingslijn is alleen soms flinterdun, omdat heel veel mensen zich zorgen maken over wat een ander denkt en daardoor niet echt onderscheid kunnen (lees: durven) maken in wat hun eigen gevoel is en welke die van de ander... Dus als je iemand bent die zich zorgen maakt over wat anderen van je denken, dan kan het lijken of je je goed voelt, zodra je iets hebt gedaan waarvan je weet dat de ander dit graag zou willen.
Toch kan het dan zeker zo zijn dat je je helemaal niet goed voelt. De ander, en zéker wat hij vindt, gaat voor jou zelf.

Ik ben ervan overtuigd dat ieder normaal denkend mens toch wéét of het goed of niet goed voelt. Of je er dan ook naar luistert is een ander verhaal! Ik denk dat het gros niet luistert naar wat zich qua gevoelen in hem beweegt. Dit vaak, omdat het in contrast kan staan met wat de ander zou willen. En durf dan maar eens jouw eigen keus te maken met de angst dat je afgewezen zou kunnen worden!!

Toch word je echt niet zomaar afgewezen als je iets niet doet wat je niet wilt.
En dan nog, wat als dit wel gebeurd? Stel jezelf dan de vraag 'what's in it for me?' als je dus iets tegen je gevoel doet, je voelt je niet goed, maar de ander wel; wat heb jij er dan aan???

Kijk, een keer is dit echt niet erg, maar mijns inziens dan ook alleen als dit in verhouding staat met eventuele andere situaties waarin jij dan net even iets meer wordt gezien en gehoord, dus erkend.
Er moet een balans zijn in geven en nemen.

Je bent hier zélf verantwoordelijk in, want jij zelf maakt de keus: wel of niet doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het zeer fijn om reacties te krijgen, mits ze als feedback bedoeld zijn en zo ook geformuleerd zijn.
Zodra er vervelende, grove, dreigende, kwetsende teksten geschreven worden, zullen deze volledig genegeerd worden.