Totaal aantal mijn Blog bekenen

Powered By Blogger

Zoeken in deze blog

maandag 9 augustus 2010

Lekker slapen: erg belangrijk!


Slaap is zeer van belang voor het relativeringsvermogen.
De realiteit wordt wat troebel, als je vermoeid bent.
Slaap kun je nooit inhalen, maar je kunt er wel weer een nieuwe start mee maken.

Alle cellen in het lichaam lopen in het dagelijks gebruik schade op. Gedurende de slaap worden herstelwerkzaamheden verricht aan deze cellen. Daarom is slaap bedoeld om te herstellen van een dag functioneren.

Slaap is een toestand waarin een organisme rust. Tijdens de slaap staan het bewustzijn en een aantal lichamelijke en geestelijke processen op een lager pitje dan overdag. De slaap wordt geregeld door een aantal celgroepen in onze hersenen. Die celgroepen scheiden chemische stoffen af, waardoor het lichaam 's avonds wordt voorbereid op het slapen gaan en 's ochtends op het wakker worden.

Slaapproblemen zijn onder te verdelen in:
* problemen met het inslapen
* met de kwaliteit van slaap
* vaak wakker worden
* vroeg wakker worden
* te korte slaapduur.

Oorzaak van slaapproblemen komt vaak door het feit dat we overdag druk zijn.
En ook in de avond vinden nog allerlei activiteiten plaats: uitgaan, laat op de avond tafelen of nog een spannende film kijken. Als je de stress erbij optelt is het begrijpelijk dat er niet een echt natuurlijk waak- en slaapritme is, wat juist nodig is om goed te kunnen slapen.

Zoals eerder aangegeven: gedurende de dag ontstaat schade, die 's nachts gerepareerd moet worden.
Als iemand regelmatig nachtrust tekort komt, kan schade niet meer of niet voldoende worden hersteld. Slaap is niet in te halen.
Niet uitgerust aan de nieuwe dag beginnen betekent dat de normale dagelijkse activiteiten nog belastender zijn. Hierdoor wordt er dan ook eerder en vaker naar extra koffie en/of thee, sigaret of snoep gegrepen, als pepmiddel.

Tips om beter te kunnen slapen:

* Het belangrijkste criterium is hoe jij jezelf erbij voelt als je slaapproblemen hebt. Voor sommige betekent een nachtjes slapen een ramp, voor anderen niet. Laat je niet beïnvloeden door wat anderen hierover zeggen.
* Je eigen lichaamsritme is van belang voor hoeveel en wanneer je slaap nodig hebt. Als je een uitgesproken ochtend- of avondmens bent, probeer daar als het even kan naar te leven. Dan heb je de meeste kans op een prettige slaap.
* Probeer ervoor te zorgen dat je niet te moe bent om te gaan slapen. Voorkom dat je lichaam en geest overbelast zijn als je naar bed gaat.
* Met een volle maag is het niet lekker slapen, koffie, thee en alcohol zijn opwekkend, warme melk ontspant.<-- probeer dus eens warme melk te drinken voordat je gaat slapen en de koffie 's avonds niet meer na 20.00 uur te drinken.
* Vlak voor het slapen een spannende serie kijken of zware problemen bespreken is ook geen goed idee. Je hart luchten kan juist weer wél goed en ontspannend werken.
* Ontspanningsoefeningen of een blokje om, een lauwwarme douche of bad of luisteren naar rustige muziek zijn slaapbevorderend.
* Probeer iedere avond om dezelfde tijd naar bed te gaan
* Ga pas naar bed als je slaap hebt.
* Als je niet kunt slapen kun je beter opstaan en iets gaan doen (onder iets versta ik het kopje van de ontspanningsoefeningen)
* Zorg dat de slaapkamer neutraal is ingericht, een goed kussen en matras. Goeie ventilatie is belangrijk, dus doe de ramen lekker open, al doe je dit alleen overdag. Zorg voor voldoende ruimte in bed en dat het dekbed niet te zwaar is. Zorg dat de slaapkamer niet de warm is, dus het liefst geen verwarming aan op de slaapkamer.
* Overdag voldoende bewegen bevorderend de slaap. Ga echter niet vlak voor het slapen actief sporten!
* Zorg dat je overdag voldoende drinkt. Twee liter water per dag. (halve liter flesjes vullen en drinken) De circulatie moet het in de loop van de nacht met veel minder vocht doen dan wenselijk. Zeker als je voor het slapengaan alcohol, koffie en/of thee hebt gedronken, moet je lichaam het 's nachts met veel minder vocht doen, om toch de circulatie draaiende te houden. Voldoende vocht is zeer van belang om de afvalstoffen die 's nachts ontstaan (door herstel van de schade die overdag is opgedaan) snel uit het lichaam uit te voeren.
* Slapen kun je leren! Er zijn goede boeken die je kunnen helpen de vicieuze cirkel te doorbreken.

In mijn praktijk wordt gewerkt aan de kern van de oorzaak van het slechte slapen, maar er wordt tevens gewerkt aan de praktische kant van dit slaapprobleem. Daarnaast is het vaak een cirkel waar men inzit en niet uitkomt. Want door slaaptekort, kan een mens minder goed relativeren, waardoor dingen erger lijken dan ze zijn of de oplossing die soms pal voor de neus ligt wordt niet gezien.
Je wordt prikkelbaar en chagrijnig. Hierdoor wordt niemand over het algemeen blij van. Dan heb je er een probleem bij/naast.
Of andersom, juist doordat je problemen met bovenstaande personen hebt, slaap je slecht.
Slaapproblemen zijn aan te pakken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het zeer fijn om reacties te krijgen, mits ze als feedback bedoeld zijn en zo ook geformuleerd zijn.
Zodra er vervelende, grove, dreigende, kwetsende teksten geschreven worden, zullen deze volledig genegeerd worden.