Totaal aantal mijn Blog bekenen

Powered By Blogger

Zoeken in deze blog

woensdag 11 augustus 2010

Stress


Ik heb een keer een stuk op mijn Blog geschreven omtrent Zelfbeeld. Daarin schreef ik dat teveel stress niet goed is. Ik wilde er toen niet over uit wijden, nu wel.

Stress op zich is niet slecht. Sterker, het kan je op de been houden, het kan je helpen goed en beter te functioneren. Maar, alléén als je je lichaam en geest de kans en mogelijkheid geeft weer te herstellen.
Je krijgt dag in dag uit te maken met indrukken, veranderingen enzovoorts. Als je deze gebeurtenissen niet goed verwerkt, er niet voldoende bij ontspant, raakt je lichaam en geest als het ware 'over verhit' en heeft het geen mogelijkheid tot herstel.

Normaliter kan een mens goed herstellen tijdens slaap (lees vorige Blog) alleen vaak gaan slecht slapen en stress hand in hand.
Dus ook dán herstel je niet meer volledig. En als je slecht slaapt, heb je weer meer stress... De cirkel is rond!

Bij teveel stress ontstaat er ontregeling in de o.a. hersenen. Je brein maakt stoffen aan die neurotransmitters genoemd worden. Door teveel stress (over-stress) spelen 3 neurotransmitters de hoofdrol:
- Serotine
- Dopamine
- Noradreline
Deze bepalen hoe we ons voelen en is dit niet in balans, voelen we ons niet prettig.

De ene mens is de andere niet, dus iedereen heeft ook zo zijn eigen stress tolerantiefactor. Soms zal de ene tegen de andere dus zeggen 'joh, stel je niet zo aan, zo erg is het niet.' terwijl je hier dus echt niks over kunt zeggen! Die dit zegt (en meent!!)mag zich als het ware gelukkig prijzen met een hogere tolerantie. Maar daarom wel met nadruk "als diegene het ook echt méént!!"

Als iemand continue over-stress heeft (ervaart) dan kan er sprake zijn/komen van chronische over-stress. Dan is het écht oppassen geblazen, want dan gaan ook andere onderdelen in het lichaam opdonders krijgen. Denk hierbij aan de bijnieren, die een belangrijke rol spelen bij de afweer. Deze raken overprikkelt en uitgeput en dit heeft zeer nadelige effect op de weerstand.
Maar denk ook aan een hoge bloeddruk als gevolg van over-stress. Je hormonale functies zijn van slag.
Daarnaast is voorzichtig bijsturen, na langdurig over-stressed zijn, geen optie meer, maar moet er echt veel meer ingegrepen worden om het de boel weer draaiende te houden. Dan wordt er veel cortisol aangemaakt, wat geproduceerd wordt in de bijnieren. Dit wordt normaliter alleen aangemaakt in noodsituaties, wat dan alleen maar goed is om snel en adequaat te kunnen reageren. Maar in dit geval is dit niet aan de orde en is het pure verspilling, want het gaat altijd ten koste van iets anders. Bijvoorbeeld de spijsvertering.

Al bij al is teveel stress energie vreter nummer 1 in de top 10 van energie vreters.
Leuk als je alles bij wilt wonen, van alles wilt ondernemen, overal de leukste en de beste in wilt zijn, enz. maar bedenk dan wel, dat als je dit té lang blijft doen, je op den duur nergens en nooit meer bij kan zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het zeer fijn om reacties te krijgen, mits ze als feedback bedoeld zijn en zo ook geformuleerd zijn.
Zodra er vervelende, grove, dreigende, kwetsende teksten geschreven worden, zullen deze volledig genegeerd worden.