Totaal aantal mijn Blog bekenen

Powered By Blogger

Zoeken in deze blog

donderdag 29 juli 2010

Transactionele Analyse (ook via mailconsult, dus op afstand)


Als je in bepaalde situaties reageert, reageer je dan zoals je vroeger als kind was, of zoals je door je ouders is aangeleerd of op een manier wat een directe respons is vanuit het hier-en-nu?

Is er een verschil? Ja, wel degelijk! En hoe!
Waarom is het belangrijk hier onderscheid in te maken? Welnu, aan de hand van het in kaart brengen van de manieren waarop je reageert, kun je zien wat de reden is dat je zo reageert, waar gedragingen vandaan komen. Dit kan erg handig zijn als je iedere keer in een patroon terecht komt, die je niet echt verder helpt of er zelfs voor zorgt dat je stagneert.

In de Transactionele Analyse (TA) noemt men dit 'ego-toestanden', zij verdelen het onder de volgende ego's:
- Ouder ego-toestand : als men zich gedraagt, denkt en voelt op de manier die men over heeft genomen van zijn ouders of ouderfiguren.
- Kind ego-toestand : als men zich gedraagt, denkt en voelt zoals toen men kind was.
- Volwassen ego-toestand : als men zich gedraagt, denkt en voelt op een manier die een directe respons is in het hier-en-nu op de gebeurtenissen om zich heen, waarbij men al zijn vaardigheden gebruikt.

Men kan in één situatie vanuit alle 3 de ego-toestanden reageren. Je kunt dan dus aan de hand van deze TA zien vanuit welke ego-toestand te hebt gehandeld/gereageerd. Dat brengt beter in kaart wie en waarom je bent zoals je bent.
Eigenlijk wat te vergelijken met de Ego-toestanden van Sigmund Freud: Superego, ego en id.
Het belangrijke verschil is : De TA ego-toestanden worden elk gedefinieerd in termen van waarneembare gedragswijzigingen in tegenstelling tot de Freud ego-toestanden, welke zuiver theoretische begrippen zijn.

Uiteraard gaat de TA véél verder dan alleen deze ego-toestanden, maar op zich is dit al interessant genoeg om 's na te gaan vanuit welke ego-toestand jij je gedraagt in bepaalde situaties. Dan kun je voor jezelf zien waarom je dat soms doet, zeker op momenten dat je je eigen reactie eigenlijk helemaal niet zo leuk of prettig vindt, of wanneer het geen meerwaarde heeft.

Probeer maar 's de volgende opdracht te doen:
Probeer één situatie voor de geest te halen waarin je je eigenlijk niet prettig voelde, maar niet helemaal goed weet waarom precies.Schrijf deze situatie op.
Schrijf gewoon heel uitgebreid op wat er gebeurde en precies wat het met je deed. Niemand hoeft het te lezen, als je dit niet wilt, dus schrijf echt iedere emotie op.
Aan de hand hiervan kun je uitpluizen wanneer je vanuit welke ego-toestand reageerde en voelde.

Als je wilt, kan ik je hierin helpen, middels mailconsult. (12,50 euro per mail, waarin ik ervan uit ga dat ik er ongeveer een half uur mee bezig ben. Zodra dit meer neigt naar een uur wegens een wat gecompliceerdere situatie, reken ik het dubbele)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het zeer fijn om reacties te krijgen, mits ze als feedback bedoeld zijn en zo ook geformuleerd zijn.
Zodra er vervelende, grove, dreigende, kwetsende teksten geschreven worden, zullen deze volledig genegeerd worden.