Totaal aantal mijn Blog bekenen

Powered By Blogger

Zoeken in deze blog

donderdag 28 oktober 2010

Heel wat te leren.


Help je iemand door veel voor ze te doen?
Tsja... het ligt eraan, maar ik ben geneigd 'nee' te zeggen.
Kijk naar kleine kinderen. Die zijn hartstikke gefrustreerd als ze iets niet kunnen en gaan vervolgens huilen.
Als papa of mama (of wie dan ook) ze direct te hulp schieten en het eigenlijk dus voor ze oplost, leren ze niks, of in ieder geval niet hetgeen waarover ze op dat moment gefrustreerd raken.
Frustratie zet vaak aan tot actie, welke actie dit ook is. Maar vaak leidt deze actie tot het verder komen, oplossingen vinden, groeien, enzovoorts.
Je leert middels vallen en opstaan.

Maar ja... belangrijk is ook dat als ze leren lopen of fietsen, dat iemand erbij is om in de gaten te houden dat ze niet te hard vallen en áls ze vallen, ze getroost kunnen worden.

Zo geldt dit ook bij volwassene is mijn mening.
Want in feite verschilt er niet veel in het leren van nieuwe dingen. We reageren (als het goed is althans) niet meer zo primair als toen we kind waren, maar we raken nog steeds gefrustreerd als iets iet lukt. Dit uiten we vaak niet met huilen, maar op andere manieren.
De één zal zich terug trekken uit schaamte, de ander zal gaan manipuleren, weer een ander zal boos worden en dit op van allerlei manieren uiten. Eigenlijk allemaal manieren om aan te geven "het lukt me niet". Alleen, als volwassene zijnde kunnen we hulp vragen, in tegenstelling tot kleine kinderen.

Maar dan dus het hoofdstuk 'helpen'. Help je dus iemand als je veel voor ze doet? En uiteraard doel ik hier op gezonde niet al te oude personen en geen bejaarden, gehandicapte (niet lullig bedoeld overigens!!!!) of iets dergelijks, want zij hebben wél ander soort hulp nodig.
Ik doel op bijvoorbeeld iemand helpen communiceren, iemand helpen minder controle over dingen krijgen, iemand helpen 'nee' zeggen, enzovoorts.
Mensen zijn vaak geneigd het dan over te gaan nemen van anderen, zéker in relaties zie je dit vaak.
Mopperen dat hij niet praat en altijd hem nét even voor zijn met dingen aan te geven wat hij zou moeten zeggen. Mopperen dat zij hem nooit een keer achter de laptop kan laten zitten, maar zonder dit te uiten 'gezellig' mee een bakkie doen op de bank. Leert iemand hier van? Nee.

Probeer eens niet voor de ander te denken en te doen, maar geef de ander de ruimte dit zélf te kunnen doen en/of oplossen.
Mensen zijn het op een gegeven moment ook gewend dat de ander het toch wel 'oplost' of doet of zegt, dat het diegene eigenlijk ook niet kwalijk te nemen is dat het als het ware 'ontnomen' wordt te kunnen bewijzen dat het anders kan.

Frustreer ze maar en kijk wat er gebeurd. Ik denk dat je versteld zult staan van wat daaruit komt. Laat mensen ontdekken hoe het ook anders kan en welk voordeel zij hieruit kunnen krijgen.

Maar ook, respecteer datgene wat jij zou willen veranderen, middels iemand 'zogenaamd' willen helpen. Je kunt hiermee ook iemand naar je hand zetten, in een positie plaatsen waar iemand niet wilt zijn en hoort. Dan zal diegene ook nooit geholpen worden, omdat die dat simpelweg ook niet wilt.

Zo zie je; heel wat te leren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het zeer fijn om reacties te krijgen, mits ze als feedback bedoeld zijn en zo ook geformuleerd zijn.
Zodra er vervelende, grove, dreigende, kwetsende teksten geschreven worden, zullen deze volledig genegeerd worden.