Totaal aantal mijn Blog bekenen

Powered By Blogger

Zoeken in deze blog

woensdag 13 oktober 2010

Zelfacceptatie


Zelfverzekerdheid wordt veroorzaakt door zelfacceptatie.
Is mijn overtuiging.

Er is een groot verschil tussen zelfverzekerdheid en arrogantie. Zodra iemand arrogant is, is iemand verre van zelfverzekerd. Want waarom arrogant doen, als je jezelf accepteert? Arrogant houdt namelijk in dat je op iemand neerkijkt. Mensen die zichzelf accepteren zoals ze zijn, hebben helemaal geen voordeel of meerwaarde om op iemand neer te kijken (is definitie van arrogant iemand die zichzelf heel goed vindt en op anderen neerkijkt.
Mensen die op anderen neerkijken hebben dit nodig om er zelf dus boven te staan. Waarom zou je bóven iemand moeten staan?

Maar dat even ter zijde..

Als jezelf accepteert zoals je bent, met alle gebreken van dien (want die heeft iéder mens!), dan ben je verzekerd van jezelf, dus zelfverzekerd.
Hoeft niet in te houden dat je misschien links en rechts wat wilt sleutelen aan jezelf, want wat ik al aangeef : iedereen is niet perfect.
Dit hoeft iemand ook niet te zijn, maar zodra je er hinder aan ondervind, kún je er iets aan doen.
Zo doel ik op bijvoorbeeld te dik zijn. Dit kán een hinder zijn en niet eens alleen qua gezondheid. Je kan je gewoon niet lekker in je vel voelen als je jezelf te dik voelt of bent.

Toch kun je het accepteren wie je bént.
Kijk, in dit voorbeeld is een gewicht is niet direct wié je bént. Dit is wat je mee zeult.
Dat is op zich lastig, maar niet allesomvattend dat je direct jezélf niet accepteert. Je kunt ook 'simpelweg' alleen dit gewicht niet accepteren. Dit gewicht hoeft niks te zeggen over wie jij bént.

Maar... als je de motivatie niet hebt, en je bent hier bewust van, dan gaat het niet meer om balen dat je te dik bent, maar balen dat je die schop onder je kont niet kunt geven.
Maar ook dát gegeven is een onderdeel van wie je bent en niet jij als je geheel!

Probeer dus altijd te ontrafelen wat precies hetgeen is wat je niet accepteert, in plaats van het als één groot geheel te zien. Als je dit hebt ontrafelt, kun je dát stuk eruit pakken en iets mee doen. Dat is ten eerste overzichtelijk en ten tweede meer acceptatie van jezelf als persoon.

Ondervind je hier moeite mee, laat iemand je hiermee helpen. Iemand die niet zo dicht bij je staat, die daardoor beter en makkelijker door het warrige kan kijken.
Laat mij je desnoods helpen, dat is mijn werk namelijk.

www.welzijnspraktijkzutphen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het zeer fijn om reacties te krijgen, mits ze als feedback bedoeld zijn en zo ook geformuleerd zijn.
Zodra er vervelende, grove, dreigende, kwetsende teksten geschreven worden, zullen deze volledig genegeerd worden.