Totaal aantal mijn Blog bekenen

Powered By Blogger

Zoeken in deze blog

woensdag 27 oktober 2010

hoe goed ken je iemand?


De verplichting voelen om iets te moeten zeggen of te reageren zoals je eigenlijk helemaal niet zou willen, maar het tóch doen vanuit een ongemakkelijkheid.
Ongemakkelijk voelen is niet fijn en daar wil je vanaf. Maar iets zeggen vanuit die ongemakkelijkheid en er vervolgens niet achter staan... wat maakt het minder ongemakkelijk?

Bij wie doen mensen deze akties? Vaak, gek genoeg, bij mensen die het dichts bij zich staan. Reden is vaak omdat je iemand niet tegen het hoofd wilt stoten en iemand die je niet kent, stoot je minder snel tegen het hoofd. En doe je dit wel, maakt het minder uit, want je kent die persoon helemaal niet zo goed.

Ook is het vaak dat je tegen mensen die je goed kent, minder snel zult zeggen hoe je je voelt, want 'de ander kent me toch?'. Een aanname die niet kloppend hoeft te zijn, omdat mensen gedurende de jaren veranderen. Mensen maken dingen mee en niks is zo veranderlijk als een mens.

Zo fel als je misschien vroeger over iets was,zo gematigd ben je er nu over. Of andersom.
Of een mening die je vroeger had, kan in de loop der jaren radicaal het tegenovergestelde zijn geworden door bijvoorbeeld een gebeurtenis waar de mening precies over ging.
Als de ander, die jou zogenaamd zo goed kent, weer op een andere manier veranderd, dan kan dit soms inhouden dat je uit elkaar groeit en elkaar niet meer begrijpt.

Dit gebeurd vaak bij vriendschappen en familileden, omdat je die niet dagelijks ziet.
Bij relaties (de tradiotionele) gebeurd uit elkaar groeien op een andere manier, meestal. Maar ook dan is de kans aanwezig en dat is nog vervelender, omdat het dan inhoudt dat er écht niet meer naar elkaar gekeken en geluisterd wordt.

Omdat je elkaar niet dagelijks ziet, word je ook niet dagelijks geconfronteerd met bepaalde gebeurtenissen die men meemaakt. Je staat er dus minder bij stil en je gaat zelf door in het leven jij leidt. Met dáárin weer veranderingen.

Wéér extra belangrijk om dus te blijven communiceren. Merk je aan jezelf dat je je irriteerd aan je moeder, of heb je het gevoel dat je je vriendin niet meer begrijpt, of maakt je vader nog steeds grapjes die je helemaal niet meer leuk vindt: zeg het, vraag het, communicéér het!
Soms kunnen bepaalde zaken niet alleen verhelderend, maar ook opluchtend zijn. Dat mensen een spanning voelen, maar dit niet durven zeggen. Vaak voel je de spanning niet alleen, die is wederzijds. Het wordt alleen erger door er niks over te zeggen en voor je het weet is het een enorme issue, die er helemaal niet hoéft te zijn.
En is de ander star, wat je vaak bij ouderen ziet, realiseer je dit. Maar...iemand is nooit te oud om te leren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het zeer fijn om reacties te krijgen, mits ze als feedback bedoeld zijn en zo ook geformuleerd zijn.
Zodra er vervelende, grove, dreigende, kwetsende teksten geschreven worden, zullen deze volledig genegeerd worden.