Totaal aantal mijn Blog bekenen

Powered By Blogger

Zoeken in deze blog

maandag 14 juni 2010

schuldgevoel


Schuldgevoel, kan het vager??
Bijna iedereen heeft wel een schuldgevoel érgens over.
Dit kan zijn vanuit het verleden, omdat je je kind niet voldoende aandacht hebt gegeven, of juist als kind niet voldoende aandacht hebt genomen. Dit kan zijn wegens een fout die je hebt gemaakt, maar ook wegens een fout die je niet hebt opgemerkt. En ga zo maar door....

Soms lijkt het of het een soort van zelfkastijding is.. Ik heb een schuldgevoel.

Schuldgevoel, wat is dit eigenlijk?
Ff Googlen:
Een schuldgevoel is een gemoedstoestand waarbij het geweten een mens plaagt met een onaangenaam gevoel over een bepaalde gedane of juist niet gedane actie. Het wordt vaak gevolgd door gevoelens van berouw of spijt. Schuldgevoel is een gemoedstoestand die men zichzelf oplegt.

Schuldgevoel is een veel voorkomende gemoedstoestand in de westerse wereld en is nauw gerelateerd aan de christelijke cultuur. In de christelijke kerk is een schuldgevoel te mitigeren door boete te doen of door een mea culpa, een publiekelijke uiting van schuld.
(Aldus mijn favoriete Wikipedia.)

Maar ja.... dan dus het woord 'geweten', want dáár zit nou precies hét vage...
vergelijkt een aangeleerde, ingeschapen of ingeboren ethische norm met een praktische situatie. In de opvoeding wordt het geweten ontwikkeld omdat de ervaring leert dat menselijke neigingen erdoor in toom gehouden kunnen worden. (wederom aldus Wikipidea)

Maar dáár heb je hem al!
Dus, wat jou is aangeleerd, kán gelijk zorgen voor jouw schuldgevoel, wegens je geweten..
Fraai is dat!...

Tsja, helaas beste lezers, maar toch werkt dat zo en schuldgevoel is een koppig monster!
Al wéét je ratio dat het onzin is om je schuldig te voelen als je gaat scheiden (even een vrij algemeen voorbeeld pakkende), tóch zal 9 van de 10 mensen zich wel degelijk schuldig voelen.
Misschien in bovenstaand voorbeeld de kinderen van deze generatie minder, omdat er toch meer gescheiden is de afgelopen decenia, maar tóch....

Tegelijk... misschien is het wel zeer ok, want het zet je, hoe dan ook, toch aan het denken. Het weerhoudt om 'zomaar' keuzes te maken.

Des te belangrijker dus om constant bij jezelf te blijven! Naar jóuw waarheid te luisteren!
Je wéét vaak zélf of iets voor jou klopt qua gevoel of niet. Ben je alles af gegaan, alles gescand en wel en je staat volledig achter welke keuze dan ook: probeer dan geen schuldgevoel te hebben.
Heb je het wel, scan opnieuw, net zolang tot je je er goed bij voelt. Blijf niet met het schuldgevoel lopen, het vreet je op.
Soms is het een 'teken' dat er toch iets niet helemaal is gegaan zoals je wilt, soms (lees vaak) is het wegens een oude gewoonte die je nu niet meer nodig hebt, maar waar je nog geen afscheid van kunt nemen. Neem dit dan goed onder de loep, verwaarloos het niet!

Wat ik al schreef : schuldgevoel is een monster! Doe er iets mee/aan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het zeer fijn om reacties te krijgen, mits ze als feedback bedoeld zijn en zo ook geformuleerd zijn.
Zodra er vervelende, grove, dreigende, kwetsende teksten geschreven worden, zullen deze volledig genegeerd worden.