Totaal aantal mijn Blog bekenen

Powered By Blogger

Zoeken in deze blog

donderdag 17 maart 2011

Loyaliteit bij scheiding




Even voortbordurend over loyaliteit...:
In situaties als gescheiden ouders, of ouders die gaan scheiden of ouders die veelvuldig ruzie hebben, komt het kind vaak in de knel qua loyaliteit als ouders hier niet goed mee om gaan.
Kinderen denken dat ze moeten kiezen en dit kan helemaal niet.
We spreken dan over loyaliteitsconflicten. Hierin onderverdeeld de erge vormen van de loyaliteitsconflicten:
Gespleten loyaliteit en onzichtbare loyaliteit.
Gespleten loyaliteit is de ergste vorm van een loyaliteitsconflict waarin een kind geklemd kan raken. Zij moeten partij kiezen voor één van de ouders, terwijl hun wortels bij beide ouders ligt. Dit is dus eigenlijk onmogelijk.
Een kind voelt zich dan vaak letterlijk gespleten, als het ware met één voet op de grond van de vader en de andere voet op de grond van de moeder en er ontstaat een scheuring tussen deze gronden!
Deze kinderen zullen zich vaak in vergaande mate opofferen om ouders proberen bij elkaar te verbinden. Denk hierbij aan psychosomatische klachten, zelfmoordpogingen, depressie, automutilatie en gedragsproblemen. Ouders blijven dan vaak toch bij elkaar, wegens deze problemen die het kind vertoont.

Vaak zal hier dan ook een keus gemaakt worden, waarin het kind voor de ene ouder openlijk zal kiezen en een onzichbare loyaliteit heeft voor de andere ouder.
Dit zal dan vormen aannemen als bijvoorbeeld 'mijn vader is slecht en ik wil niks meer met hem te maken hebben'.
In dit geval wordt de loyaliteit ontkend, maar kan nooit worden verbroken. Deze vorm neemt per definitie een grote onvrijheid met zich mee en zal in latere relaties op een destructieve manier door gaan werken.

Ouders staan er vaak niet bij stil dat als ze iets naars over en ene ouder tegen het kind zeggen, dat ze hiermee 50% van dit betreffende kind raken. Het kind bestaat immers voor 50% uit moeder en 50% uit vader. Dus wordt de moeder of de vader naar beneden gehaald, zal het kind ook deels naar beneden gehaald worden.

Ik adviseer dan ook ten zeerste dat wat er ook gebeurd, praat nooit in het bijzijn slecht over je partner die de vader of de moeder van je kind is. Over zeg ook nooit zinnen als "Je lijkt nu precies op je vader/moeder!" als het kind iets doet wat niet helemaal door de beugel kan. Deze zal dit altijd veel zwaarder opvatten, want je bent immers bij je partner weggegaan, dus dan zul je je kind (in diens ogen!) ook verlaten.

Wederom: Loyaliteit gaat heel ver en is niet te verbreken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het zeer fijn om reacties te krijgen, mits ze als feedback bedoeld zijn en zo ook geformuleerd zijn.
Zodra er vervelende, grove, dreigende, kwetsende teksten geschreven worden, zullen deze volledig genegeerd worden.