Totaal aantal mijn Blog bekenen

Powered By Blogger

Zoeken in deze blog

maandag 7 maart 2011

Stapje voor stapje


Grote veranderingen kunnen een behoorlijke invloed hebben in je zijn. Neem een verhuizing, een geboorte van een kindje, een overlijden van een naast familielid. Maar tevens een kleinschaligere verandering kan al een hele hoop teweeg brengen.

Mensen zijn vaak geneigd om van alles te gaan ondernemen op momenten dat ze minder in hun vel zitten. Begrijpelijk, want je wilt verandering in hoe je je voelt, dus ga je dingen proberen. Alleen is dit verstandig?
Ik zeg van niet.
Ook leuke dingen kunnen stress met zich meebrengen. Dat ten eerste.

Daarnaast focus je je niet meer op dé reden van je minder fijn in je vel voelen zitten en kán het vluchtgedrag zijn. In de eerste instantie komt het minder fijne gevoel op de achtergrond, want er is iets leuks voor in de plaats gekomen. Maar dan? Dat goeie, nieuwe gevoel ebt een keer weg. Niet negatief bedoeld, gewoon realistisch.
En dan komt dus dat eerdere minder fijne gevoel boven drijven, want je hebt er niks mee gedaan.

Even terug op het feit dat leuke dingen stress met zich mee kunnen brengen. Dan doel ik dus tevens op veranderingen. Niet leuk een lekker ijsje eten in het heerlijke zonnetje op een lekker gezellig terras in de ozo leuke binnenstad!
Ik doel op o.a. een verhuizing, een geboorte, een baanverandering of promotie, een huwelijk. Dat zijn toch situaties die een bepaalde stress meebrengen.
Moet je ze daarom niet doen? Tuurlijk wel! Alleen gedoseerd.
Zie het als sport. Sporten is onwijs belangrijk en goed voor je. Maar je moet zo nu en dan de tijd nemen om bij te komen, je spieren rust te geven. Doe je dit niet, ontstaat er een blessure.
Deze blessure is stress. En dat is niet goed.

Als je dus niet goed in je vel zit, ga stapje voor stapje hieraan werken en niet alles in één keer aan willen pakken. Dat werkt niet, zoniet averechts.
Je bent het overzicht kwijt, hebt geen vertrouwen meer, gaat harder zoeken en vind niet wat je nodig hebt, want je loopt jezelf gigantisch voorbij.

Om te kunnen luisteren naar jezelf, zul je even zo nu en dan stil moeten staan.

Houdt niet in dat je niks kunt of mag ondernemen! Tuurlijk, verandering van spijs doet eten! Alleen onthoud iedere keer : 'sp[aje voor stapje!'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het zeer fijn om reacties te krijgen, mits ze als feedback bedoeld zijn en zo ook geformuleerd zijn.
Zodra er vervelende, grove, dreigende, kwetsende teksten geschreven worden, zullen deze volledig genegeerd worden.