Totaal aantal mijn Blog bekenen

Powered By Blogger

Zoeken in deze blog

donderdag 22 september 2011

appels met peren vergelijken




Wat is normaal? Is daar een definitie van of voor?
Wat voor de één normaal is, is voor de ander maar raar..En andersom.

Bijna iedere cliënt in mijn praktijk zal in de eerste instantie zeggen dat ze uit een ´normaal nest´ komen. En uiteraard en gelukkig is dit vaak ook wel zo. Maar, vaak niet. Maar ja... dan weer ´wat is normaal´? Wie ben ik als therapeut zijnde om te bepalen wat normaal is?
Waar het mij wel om gaat, is hoe de cliënt dit zelf heeft ervaren en ervaart. Hoe heeft hij/zij dit beleefd en wat verstaat hij/zij als normaal?

Is slaan normaal? Wordt dit zo ervaren?
Is iedere avond een fles wijn in je eentje opdrinken normaal? Hoe voel je je hieronder?
Is eten als je verdriet hebt normaal? Wat doet dit met je?
Maar ook simplistische zaken als de dingen die je graag eet, de tv series waar je graag naar kijkt, de manier waarop jij je bed opmaakt...ga zo maar door.

Dan kom ik vaak op een onderliggende laag, namelijk van 'het zelf'. En daarmee ga ik aan de slag. want ' het zelf' bepaald voor diegene wat voor hem/haar goed is en wat niet.
Alleen, wordt hiernaar geluisterd? Want,... wat goed is voor de één, is niet altijd goed voor de ander...
Als dus deze betreffende cliënt die naar ´het zelf´ is gegaan, voelt, ervaart, ziet, merkt dat hetgeen hij/zij altijd deed helemaal niet goed voelt, dan is de kans aanwezig dat hij ab-normaal kan zijn voor 'het nest' waaruit hij/zij komt.

Lastige positie, want dan komt loyaliteit om de hoek kijken..

Dus, is 'normaal' gebonden aan loyaliteit? Is het een kwestie 'hoe loyaal ben je?' zodra je besluit te luisteren naar jezelf? Naar wat goed is voor je en wat niet.

Dit kan zo diepgeworteld zitten, dat de grens tussen normaal en ab-normaal flinterdun is.

Probeer toch iedere keer te luisteren naar dat innerlijke stemmetje in jezelf, die jou verteld voor jouzelf wat goed is en wat niet. Probeer niet te denken dat dit niet loyaal is, want je bent hartstikke loyaal, naar jezelf! Daarmee ben je niet per definitie niet loyaal naar anderen, naar 'het nest' waaruit je bent gekomen.
Ieder zijn/haar ding, dus jij het jouwe!
Je kunt geen appels met peren vergelijken, als jij een peer bent, kan je zus best een appel zijn. Niks mis mee, beide lekker fruit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het zeer fijn om reacties te krijgen, mits ze als feedback bedoeld zijn en zo ook geformuleerd zijn.
Zodra er vervelende, grove, dreigende, kwetsende teksten geschreven worden, zullen deze volledig genegeerd worden.