Totaal aantal mijn Blog bekenen

Powered By Blogger

Zoeken in deze blog

vrijdag 27 mei 2011

Mensen zijn gewoontedieren




Wedwerzijds begrip, empathie, inlevingsvermogen... Allemaal bijzonder fijne tools om te hebben als je in relatie staat tot... wie dan ook.
Met je partner, je kinderen, met je collega's en je baas, met je ouders, schoonfamilie, noem maar op.

Mensen zijn toch vaak geneigd vanuit alleen hun eigen visie te praten en niet te kijken naar die van een ander.
Logisch, want wat jij verwacht IS voor jou ook vaak zo. Wijkt iemand hiervan af, is het toch even aanpassen. En dat.. dat kan best moeilijk zijn voor mensen.
Mensen zijn gewoontedieren. Niks mis mee, dat is u eenmaal zo.
Alleen het kan knap lastig zijn als je dus in relatie tot een ander staat, die niet uit hetzelfde systeem komt als jij zelf. <-- en zelfs dan is het nog behoorlijk moeilijk,want men veranderd door de jaren heen en krijgt andere rollen in zijn systeem en gaat hierdoor weer anders denken en voelen. Het systeem, want daar draait het dan toch vaak om. Met het systeem doel ik op het sociale systeem waar men deel van uitmaakt. Dit kan zijn je gezin, je klas, je werkvloer.. Iedereen heeft hierin een eigen rol als het ware. Men kent elkaar, kent alkaars gewoontes en eigenaardigeheden en er is een band. Dit hoeft overigens niet altijd een goeie band te zijn, maar er is een band.

Dan komt er iemand anders in dit systeem, bijvoorbeeld een nieuwe collega, of er wordt een baby geboren, of je dochter krijgt een nieuw vriendje.
Dit veranderd het systeem, omdat ineens bepaalde rollen anders worden.
Die collega krijgt een functie die misschien wel werk overneemt van je, de baby zorgt ervoor dat mamma niet alleen aandacht heeft voor het broertje of zusje en een nieuw vriendje van je dochter zorgt ook weer voor andere omgangsvormen met je dochter en je dochter met jou.
Dit, omdat (op de baby na dan) ook die nieuwe collega en nieuw vriendje van je dochter ook zelf weer uit een systeem komen.

Dit is eigenlijk heel verrijkend, alleen vergt het aanpassing. En dáár hebben mensen dus moeite mee, omdat mensen dus gewoontedieren zijn, vanuit hun systeem.
Cirkel is rond..

De cirkel doorbreken is echter wel nodig, wil je goeie banden kunnen opbouwen met iedereen die nieuw komt binnen je systeem.
Dit vereist aanpassing.
Doe je dit niet, zul je tegen bepaalde dingen op blijven lopen, zoals gewoontes van anderen waar jij gevoelsmatig niks mee kunt, meningen die jij niet deelt. Dit geeft op zich niks, maar zodra het echt haaks op elkaar gaat staan en dit voor eventuele strubbelingen gaat zorgen, die zelfs tot ruzies kunnen uitmonden..Tsja.. Dan zeg ik 'doe water bij de wijn' en kom elkaar tegemoet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het zeer fijn om reacties te krijgen, mits ze als feedback bedoeld zijn en zo ook geformuleerd zijn.
Zodra er vervelende, grove, dreigende, kwetsende teksten geschreven worden, zullen deze volledig genegeerd worden.