Totaal aantal mijn Blog bekenen

Powered By Blogger

Zoeken in deze blog

vrijdag 17 juni 2011

Gemiste kans




Een gevoel van falen, waar wordt dit door veroorzaakt? Door jezelf, door wat iemand over of tegen je zegt, door 'simpelweg' het feit dat iets mislukt (is)?
Wat maakt iets een 'mislukking'? Sowieso, wat is de definitie van 'mislukking'? iets dat niet goed is gegaan
Maar ja... wie bepaald wat goed en wat niet goed is??
Lastig!

We kijken dan dus naar je sociale omgeving: je gezin van herkomst, je huidige gezin, je school, je vriendenkring, je familie, je sportclub...
Jee, dat zijn een hoop verschillende mensen met ieder hun eigen sociale omgeving, waaruit zij weer beelden van 'hoe het hoort' hebben doorgekregen.

Zo zie je maar, wie bepaald dat wat een mislukking is?

Gemiste kans... Dat vind ik persoonlijk beter klinken..Het haalt de lading uit de lucht en kansen zijn er zat! Het zegt niks over of het goed of slecht is, maar je hebt het 'gemist'. Net zoals je ook de trein kunt missen.
Okay, je komt later op je bestemming,maar je komt er wel!

Kijk, het is maar net hoe je tegen de dingen aan kijkt. Toegegeven, ook dat wordt er met de paplepel vaak ingegoten. Alleen iedere seconde van de dag heb je de mogelijkheid om keuzes te maken. Soms moet je gewoon doen, en kijken wat er gebeurd. Uit die comfortzone komen.

Griezelig? Jazeker, maar zie het als een uitdaging en niet als een beperking!

Maar... blijf bij jezelf!
Dan komen we automatisch terug bij het gevoel van falen en hoe dit gevoel tot stand komt/is gekomen.

Probeer op het moment dat jij vindt dat je hebt gefaald, echt dát gevoel in te gaan.Probeer even niet te denken, niet te relativeren, niet te rationaliseren, maar echt even naar het gevoél te gaan.
Wat is het eerste wat bij je naar boven komt? PATS! Dát stukje, pak het beet! Dáár zit vaak dé reden van jouw gevoel van falen!
Dat kan een opmerking van je vader zijn dat je het ook nooit goed doet , het kan een strenge lerares van de lagere school zijn geweest die jou iedere keer neerbuigend behandelde als je het juiste antwoord niet wist, een broer die je uitlachte als je in je broek plaste..Het kan van alles zijn, maar zeer waarschijnlijk is er iéts.

Is het gevoel ermee weg? Nee, niet direct, maar je hebt er een verklaring voor. Je hebt een link naar jouw gedrag, naar jouw gevoel. Het is tastbaar en niet meer zo 'duister'. En vooral 'het is niet jouw schuld'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het zeer fijn om reacties te krijgen, mits ze als feedback bedoeld zijn en zo ook geformuleerd zijn.
Zodra er vervelende, grove, dreigende, kwetsende teksten geschreven worden, zullen deze volledig genegeerd worden.