Totaal aantal mijn Blog bekenen

Powered By Blogger

Zoeken in deze blog

donderdag 20 januari 2011

Energiehuishouding


Hoe belangrijk is je energiehuishouding op je geestelijke gestel?
Héél belangrijk!
Waarom?

Zie onder dé uitleg (beknopt)

Er wordt altijd gekeken naar de draagkracht-kant en de draaglast-kant.
Aan de hand daarvan wordt gekeken in hoeverre jouw draagkracht de draaglast aankan.
Hoe beter je conditie, des te meer kun je lasten aan.

De draagkracht bestaat, zogezegd, uit de aangeboren conditie en verkregen conditie. Moeilijk iets te doen aan de aangeboren eigenschappen, maar wat wel te beïnvloeden, is de conditie. Dus scoort men laag aan de draagkracht-kant, is het aan te raden de conditie op te vijzelen. Dit kan middels een gepaste vorm van lichaamsbeweging, letten op voeding en door slechte gewoonten zoals roken of overmatig alcoholgebruik tot een minimum te beperken of ermee te stoppen.

De draaglast-kant is opgesplitst in 9 onderdelen ter beoordeling. nl:
- Voeding en voedingssupplementen
- Lichaams- en hersengymnastiek
- stress
- gewicht
- slaap
- lichaamshouding
- tijd
- ziekte
- overig (o.a. slechte gewoonten)

Degene die aan deze kant van de balans van de energiehuishouding veel aandachtsgebieden heeft, doet er verstandig aan hieraan te gaan werken.

Middels een zeer uitgebreide vragenlijst is het voor mij mogelijk een balans op te maken per persoon hoe het met diens energiehuishouding is gesteld. Zo kan er gekeken worden of iemand aandachtsgebieden heeft en wat precies de aandachtsgebieden zijn.

Het wordt zwart op wit weergeven, wat hopelijk zorg draagt bij het aanpassen van bepaalde patronen, de negatieve spiraal doorbreken als het ware.

Als men weinig tot niet veel draagkracht heeft, of veel draaglast, zit diegene niet lekker in zijn vel of kan bepaalde zaken toch minder goed verkroppen dan anderen waarbij de energiehuishouding optimaal is.

Je moet het zo zien;
Als alle energie naar bijvoorbeeld de stress in je leven gaat, kan deze zelfde energie ook niet nog eens naar leuke en goeie dingen in je leven. Of als men een continue verkeerde lichaamshouding heeft, kost dit ook enorm veel energie, welke dus ook weer nergens anders in gestoken kan worden.
Zodra je dus in kaart hebt waar jouw energie heen gaat, is het beter te vatten waarom je je soms zo voelt zoals je je voelt.
Wie weet eet je wel teveel, omdat een continue stress-factor je leven beheerst. Pak je die stress-factor niet aan, zal de kans op gewichtsafname kleiner en moeilijker te bewerkstelligen zijn dan dat je de stress-factor aanpakt.Maar dan is het dus wel handig en nuttig om te weten dat stress überhaupt je aandachtsgebied is.

De meeste onder ons weten wel wat hun aandachtsgebieden zijn, alleen is er een verschil tussen weten en wéten. Middels deze 'test' wordt het nog extra duidelijk en bevestigd.
En soms gebeurd het ook dat er eigenlijk niks mis is met iemand op de balans van de energiehuishouding. Dan kan uitgesloten worden dat daar iets aan mankeert en kan er naar een andere oplossing gekeken/gezocht worden.

Ik heb die zeer uitgebreide vragenlijst, dus mocht je bij het lezen van deze Blog behoefte hebben om deze toegestuurd te krijgen, mail dan naar : info@welzijnspraktijkzutphen.nl
Ik stuur je de vragenlijst toe, deze kun je weer ingevuld retour sturen naar mij. Ik maak dan een kosteloos beknopt overzicht van jouw draagkracht en draaglast. Mocht je dan nog behoefte hebben aan uitgebreider advies op de aandachtsgebieden, kan dit middels mailconsult. (wat voor mij circa anderhalf uur in beslag neemt en jij kunt het lezen wanneer het jou uitkomt)
Maar soms is het alleen al in kaart brengen van de aandachtsgebieden al alert-makend genoeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het zeer fijn om reacties te krijgen, mits ze als feedback bedoeld zijn en zo ook geformuleerd zijn.
Zodra er vervelende, grove, dreigende, kwetsende teksten geschreven worden, zullen deze volledig genegeerd worden.