Totaal aantal mijn Blog bekenen

Powered By Blogger

Zoeken in deze blog

woensdag 6 juli 2011

Het effect van stress op overgewicht




Stress is zeer prominent op de balans van je energiehuishouding. Het is het signaal dat de verhouding tussen draagkracht en draaglast verstoord is en spaak loopt.
Stress wordt ervaren als we worden geconfronteerd met fysieke, psychische of sociale invloeden en/of siuaties die ons evenwicht verstoren. En dat op zo'n wijze dat we het niet zomaar kunnen negeren of er goed mee om kunnen gaan om het zo af te werken.

Wat voor de één als stress wordt ervaren, wordt door de ander niet zodanig gezien en gevoeld. Het is dus zeer subjectief.
Dat het als stress wordt ervaren, heeft veel (zo niet alles) te maken met de wijze waarop het wordt geïnterpreteerd. Daarnaast is ook de inschatting die je vermogen maakt van groot belang. Het is dus onzin als er tegen je wordt gezegd dat je stressed om niks, dat is puur een invalshoek van degene die dit zegt. Sterker, het zou om die reden kunnen zorgen voor meer stress!

Het effect van stress op overgewicht:
Mensen met stress passen vaak hun voedingspatroon hierop aan.
Sneller eten, bijvoorbeeld, en daardoor niet beseffen wát je precies eet. Je lichaam krijgt als het ware niet echt het signaal gegeten te hebben, dus is de neiging of om door te eten terwijl je eigenlijk al verzadigd bent. Of op een later tijdstip hierdoor alsnog/weer de behoefte hebben om wéér te eten.

Of eten vanuit je emotie, alsof je stress hierdoor weggenomen wordt. Dat zal ongetwijfeld voor even zo voelen, maar nooit zo zijn.

Mensen vallen ook vaak in oude patronen als ze in disbalans zijn. Een patroon is vertrouwd, al voegt het niet altijd iets goeds toe aan je leven. En is dit dan 'toevallig' veel en vet eten (wat uiteraard ook weer ergens vandaan komt), dan zal dit patroon zich voordoen.

Een normale dosis van stress is helemaal niet verkeerd, maar het wordt zorgwekkend ze aanhouden als dé stresssituatie voorbij is. Dan heb je in feite te maken met chronische stress en is een enorme aanslag op je energiehuishouding.

Vergelijk het met sport. Té intensief sporten is om die reden ook helemaal niet goed. Je lichaam heeft de tijd nodig om te kunnen herstellen. Ga je toch door, krijg je blessures.
Zo ook met stress.
Opvallend is dat vaak het lichaam het vaak gaat overnemen na een te lange periode van stress. Dus als het ware de blessures gaat vertonen.
Dus dan is het niet alleen een kwestie meer van 'ieder pondje gaat door het mondje', maar tevens dat organen niet meer optimaal functioneren, waardoor alle normaal werkende functies van je lichaam ook verstoord zijn.

Dan zit je in de vizueuze cirkel, want áls je wel wat probeerd te doen aan je gewicht en je valt bijna niet af, raak je gefrustreerd wat ook weer stress veroorzaakt.

Kortom: (h)erken overstress (op tijd) en probeer hier actief mee aan de slag te gaan!
Kun je dit niet alleen, schakel een hulpverlener is.
Ook ik begeleid mensen op dit gebied www.welzijnspraktijkzutphen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het zeer fijn om reacties te krijgen, mits ze als feedback bedoeld zijn en zo ook geformuleerd zijn.
Zodra er vervelende, grove, dreigende, kwetsende teksten geschreven worden, zullen deze volledig genegeerd worden.