vrijdag 19 augustus 2011
Ontspanning tijdens sessies
Wat ik belangrijk vind, is dat cliënten zich kunnen ontspannen tijdens mijn sessies.
Ze zijn toch al vaak nerveus of gespannen zodra ze over de drempel komen.
Ik probeer er dan ook altijd zoveel mogelijk 'het gemak' erin te krijgen.
Zo probeer ik altijd wel bloemen in mijn huis te hebben, kaarsen aan, een uur voordat ik de afspraak heb wierook (De Nagchampa's zijn echt mijn super favoriet!)aan te steken. Ik probeer het niet tijdens mijn sessies te doen, want niet iedereen kan tegen de rook.
En lekkere koffie of thee tijdens de sessie.
De muziek is net zo belangrijk.
Ik hou niet van stilte, sowieso niet. Beetje ook mijn manken als therapeut eigenlijk en tegelijkertijd onderscheid ik me dan ook direct weer tot het gros aan therapeuten.
Maar uiteraard zijn er ook zeker momenten dat ik wel mijn mond gesnoerd moet houden. Dan ben ik maar al te blij met mijn mooie cd's van New World Music ( te vinden via de webshop )
Zodra mensen zich kunnen ontspannen, komen ze lekkerder in hun vel te zitten. Als ze lekkerder in hun vel komen te zitten, zijn ze al een stuk dichter bij zichzelf en dus openen zij meer.
Kortom: ontspanning tijdens sessies is een pre, zo niet een vereiste voor de therapeut!
donderdag 11 augustus 2011
Kwetsbaar opstellen
In mijn praktijk maak ik heel vaak mee dat mensen kwetsbaarheid associëren met zwakte..
En dat, terwijl kwetsbaarheid juist heel sterk is.
Waarom is dat?
Als je jezelf kwetsbaar op stelt, houd dit in dat je heel dicht bij jezelf staat. En als je heel dicht bij jezelf staat, sta je als het ware zij aan zij met jezelf.
Jij bent wie je bent, je bent niet iemand anders. Als jij je in jezelf geloofd, voel je je sterk.
Iemand anders mag en kan wel iets anders denken en dat is ook helemaal prima. Maar jij mag en kan dit dus ook en dan is het eveneens prima.
Jezelf kwetsbaar opstellen is dus praten van uit jou en jouw persoon. Vanuit wat jij voelt, waarin jij geloofd, waar jij achterstaat, waar jij jouw meerwaarde uit haalt, waar jij gelukkig van wordt, enzovoorts.
Maar dat, dat lijkt vaak al een hele grote klus!
Geeft niks, maar waarom is het zo'n grote klus?
De meest grote reden die ik hoor, is dat als men zichzelf is, hij/zij eerder gekwetst kan worden.
Is dat zo??
Ik ben juist van mening van niet. Het is maar net hoe je eigen zelfbeeld, je eigenwaarde is.
En daar zit het vaak in! Wat is iemand zijn/haar zelfbeeld, heeft iemand voldoende eigenwaarde?
Het wordt mondeling vaak buiten zichzelf gelegd. Denk aan voorbeelden als “hij geeft mij geen aandacht,en dat heb ik nodig”. “zij zegt nooit dat ze van me houdt,dat maakt me zo onzeker.”
Dit impliceert dat je iemand nodig hebt om jezelf gelukkig te voelen.
Ik vind van niet. Dat iemand e aandacht geeft, zegt dat die van je houdt, is uiteraard mooi meegenomen! Een aanvulling. Maar je hebt het niet nodig!
Als je het nodig denkt te hebben, is dit een gat opvullen die jij zelf in jezelf hebt.
Geef jij jezelf wel voldoende aandacht? Hou jij wel voldoende van jezelf?
Kijk, het oude gezegde ' als je niet van jezelf houd, kun je ook niet van een ander houden', zie ik als waarheid van een koe!
Het lijkt misschien een dooddoener, maar het is het echt niet!
Als je niet van jezelf houd, kun je echt niet van een ander houden, niet voor een volle 100%! Je bent namelijk altijd een deel bezig met je eigen gemis..En die energie die je daarin steekt, kun je niet in de ander steken.
Zonde, want het is juist zo leuk en fijn om onvoorwaardelijk te kunnen geven! Zonder achterdocht, zonder er perse iets voor terug te moeten hebben, maar gewoon, zoals het is en hoort te zijn!
Iemand een kroel geven, omdat dit zo voelt op dat specifieke moment, omdat jij dit zo voelt en graag zo willen.
Doet iemand het dan niet direct terug, is dat dan ok, je hebt er geen verborgen agenda bij (de kroel terug willen krijgen).
Kan die ander daadwerkelijk niet terug kroelen, hoeft dit helemaal niks over jou te zeggen namelijk. Sterker, het zegt niks over jou! Het zegt iets de ander. Uiteraard kan het zeggen dat hij/zij je niet leuk genoeg vindt om terug te kroelen, maar dit hoeft niet per definitie te zeggen dat jij de moeite niet waard bent! Als jij jezelf de moeite waard vindt, dan ben jij ook de moeite waard! Jij bent het allerbelangrijkst voor jezelf namelijk!
Begrijp me, nogmaals, niet verkeerd, we hebben anderen nodig als aanvulling, als een verrijking van ons leven, maar niet om te kunnen leven. Dat is een groot essentieel verschil!
Zeggen dat je van iemand houdt, zeggen dat iets te raakt, simpel nee tegen iets zeggen omdat jij jezelf er niet goed bij voelt... Dat is kwetsbaarheid, dat is jezelf kwetsbaar opstellen. Dat is niet zwak, dat is sterk!
woensdag 10 augustus 2011
Your mind is playing tricks on you
Mensen maken zich vaak zorgen over dingen die de moeite eigenlijk niet waard zijn om zich zorgen over te maken. En toch lijkt het op dat moment de moeite waard wel degelijk..
Het opvallende is vaak dat het tegenovergestelde ook waar is. Dus als mensen zich zorgen zouden moeten maken, zij dit vaak juist niet doen..
Als men zich zorgen moet maken, maar dit niet doet, komt dit in mijn optiek doordat men bepaalde dingen niet onder ogen wilt (lees ' durft' ) te zien. Of juist en wel en er daardoor extra voor gaat vechten.
Maar dat men zich zorgen maakt om iets waarvan men (nog) niet weet, zit iets anders achter. Dat is per persoon verschillend en dus niet zo in zijn algemeenheid aan te pakken. Dat moet per individu.
Denk aan een ernstige ziekte onder de leden krijgen/hebben. Vrijwel iedereen maakt zich hier wel eens zorgen over. Dat is ook best realistisch, want er zijn veel verschillende ziektes en in de maatschappij van tegenwoordig is de kans best aanwezig dat je een van die ziektes kunt oplopen of al hebt.
Maar als men er echt continue van is doordrongen, voortdurend bang is hiervoor, is er meer aan de hand.
Ik ben ervan overtuigd dat als men zich voortdurend zorgen maakt over de eventuele kans op ziek worden, daadwerkelijk ook ziek wordt. Jezelf ziek 'denken' als het ware.
Er is een onderzoek in China (geloof ik) geweest over hartaanvallen. In China blijken de mensen banger voor een hartaanval te zijn en het percentage hartaanvallen is in China ook aanzienlijk hoger. (ook gemiddeld gezien)
Nu is min eerste gedachte gelijk “ wat is er eerder, het kip of het ei?”:
Is men er banger voor omdat het percentage ook hoger ligt en het dus realistischer is om ook een hartaanval te krijgen?
Zijn er meer hartaanvallen doordat men het als het ware bij zichzelf afroept?
Wie weet, zit er wel iets in hun eten waardoor ze eerder een hartaanval krijgen. Ik denk aan Vetsin..Hoeveel mensen krijgen hier geen hoofdpijn en hartkloppingen van? …
Maar goed.. Nog steeds ben ik er ook van overtuigd dat je jezelf ziek kunt denken.
Angst voor en door de angst.
Waar komt die angst vandaan, staat deze wel direct in verbinding met de angst op zich? Of is het een ' via de band angst'? Simplistisch voorbeeld hiervan: Verbindingsangst is
eigenlijk meestal eender als verlatingsangst. Mensen die bang zijn zich te verbinden, zijn eigenlijk negen van de tien keer bang om verlaten te worden. Dit kan weer te maken hebben met iemand naast die of is overleden, of ouders die gescheiden zijn, of een eerdere breuk in een relatie..
Wat ik vaak in mijn praktijk zie, is dat zodra men anders gaat denken, hij/zij zich ook anders gaat voelen. Dit vaak doordat men zich anders gaat gedragen ook.
Denk alleen al door een glimlach op je gezicht te toveren. Je voelt je bijna per direct beter!
Nu vind ik het persoonlijk onzin om de gehele dag met een stompzinnige glimlach op je gezicht rond te lopen, zeker als je je zo niet voelt. Dan doe je in mijn optiek namelijk hetzelfde, want je praat jezelf iets aan wat er niet is.
Mijn motto is altijd: het mag niet in de weg komen te staan.
In de weg van wat dan? In de weg van wat jou meerwaarde geeft. :
Als je iets aan het verwerken bent, dan hoort een emotie van verdriet, boosheid, teleurstelling hierbij. Loopt je als het ware gedwongen met een glimlach op je gezicht om je beter te voelen, verwerk je de boel niet juist.
Als je continue bang bent om overreden te worden en je durft daardoor de straat niet meer over te steken, staat deze angst je in de weg en zul je de angst aan moeten pakken.
En het aanpakken van de angst is voor iedereen anders. Ga het onderzoeken, zoek er hulp bij, laat het je niet in de weg staan!
vrijdag 5 augustus 2011
Rekening houden met een ander deel 2
Wat betreft mijn onderzoek wat ik heb aangegeven in mijn voorgaande Blog:
Ik moet zeggen dat ik niet veel verder ben gekomen dan erover na te denken. Ook niet verkeerd!
Ik heb het idee dat het me gewoonweg niet gaat lukken..
Iemand die een reactie achter heeft gelaten op mijn voorgaande Blog, Carin, vroeg of ik rekening met anderen hou wegens het graag aardig gevonden willen worden of wegens het feit dat dit een deel van mijn karakter is.
Ik denk beide.
Ik wil graag aardig gevonden worden, geef het eerlijk toe. En als ik dan iets doe voor een ander en ik krijg niet de reactie die ik hoopte en verwachtte, ben ik teleurgesteld.
Toevallig (bestaat dat?) is er op hetzelfde moment een discussie via Facebook over 'oordelen'.
Iemand had het volgende de ether in geslingerd "Waarom mensen in woord zo oordelend kunnen zijn naar anderen in naam van spiritualiteit blijft me verbazen en toch ook bevestigen" waarop ik had gereageerd " Jammer he? Laat iedereen zich gewoon lekker met zichzelf bemoeien en niet oordelen!Helemaal met je eens, ik verbaas me er ook iedere keer over en het doet soms zelfs zeer.."
Vervolgens komt er de volgende reactie van iemand anders op "@Anouk, ik kan me voorstellen dat het soms zeer doet als mensen oordelen, maar realiseer je je dat je nu aan het oordelen bent over mensen die oordelen? Als je oordeelt bemoei je je eigenlijk met jezelf, want je oordeelt nooit echt over een ander maar altijd over jezelf het is een spiegel, veel mensen projecteren dit alleen op een ander en missen daarbij de kans iets te leren over zichzelf."
Echt super interessant!
Ik was het er eerst niet zo mee eens, althans.. ik zag er een paradox in, want als oordelen altijd iets over de oordeler zegt, dan dus ook over mij als ik aangeef dat het soms zeer doet..Dan oordeel ik de oordeler ook niet..
Maar goed, vannacht even wakker gelegen en toen moest ik hierover nadenken en welke kant ik het ook op beredeneer, het klopt...!
Enerzijds crap, want dan valt er niks meer eigenlijk buiten jezelf te leggen.(en mensen willen nu eenmaal vaak graag..)
Anderzijnds heerlijk, want je hebt er zeggenschap over. Jij bepaald wat je raakt en wat niet. En als het je raakt, kun je dit in jouzelf vinden en ben je niet afhankelijk van de ander.
Ik vond het dermate interessant, dat ik er op LinkedIn ook een discussiepunt van heb gemaakt.
Maar goed, mijn onderzoek..
Ik wil gewoonweg niet stoppen met rekening houden met anderen. Wat ik wel wil, is dat ik er niet zo spastisch over moet doen. Hiermee bedoel ik dat ik meer vertrouwen in mijzelf moet leren hebben, zeker op het gebied van mensen die me nader staan of waar ik veel mee te maken heb.
Ik ben ik, anderen zijn anderen en dan dus direct het stukje over het oordelen erbij gevoegd.
Als ik commentaar krijg op hetgeen ik doe of heb gedaan, dat ik me hier dan niet aangevallen in voel, niet beledigd door voel, niet gekwetst door voel, maar overtuigd ben dat wat ik heb gedaan vanuit mij is gekomen en voor mij goed was!
En als anderen dit anders zien, dit inderdaad meer over die persoon zegt, dan over hetgeen ik heb gedaan.
Ik ben niet verantwoordelijk voor de hele wereld, maar alleen voor mijzelf (en mijn kinderen en huisdieren)
donderdag 4 augustus 2011
Rekening houden met een ander
Gister ontstond ineens het idee om een soort van onderzoek te gaan doen, namelijk:
een week of maand lang geen rekening houden met een ander.
Raar onderzoek, niet?
Nou, misschien wel en zeker een uitdaging voor mij en juist daarom!
Reden waardoor dit is ontstaan:
Ik had gister ergens de pest over in. Uit een bepaalde pissigheid en opstandigheid gooide ik de auto zo de rotonde op, zonder echt heel goed te kijken naar de andere auto's. Uiteraard wel zodanig opgelet dat ik geen ongelukken zou maken, maar eigenlijk heel asociaal 'hop' die rotonde op!
En wat me eigenlijk opviel, is dat niemand gek opkeek..Althans, niet echt.
Ik ben altijd pissed als iemand mij dit flikt, maar ik kon het dus gewoon doen..
Ik ben altijd een persoon die probeert rekening te houden met..En dit valt soms best rauw op mijn dak als men dit of voor iets gewoons neemt, of het zelfs niet eens in dank afneemt. Ik heb een bepaalde verwachting aan de hand van mijn rekening houden met en het stelt me volgens mij vaker teleur dan dat het me iets oplevert.
Zielig verhaal? Nee hoor, gewoon zoals ik het voel en beleef.
Ligt uiteraard geheel 50% aan mijzelf! Ik schep een verwachting. Die ander mag (en moet) nog steeds doen wat hem/haar het beste lijkt voor hem/haar.
50% ligt wel bij de ander, omdat ik het ook echt niet meer dan normaal vind dat men rekening met elkaar houdt, dus dat je soms ook iets moet slikken voor de ander.
Bovenstaand overigens in alles en bij iedereen, dus onbekenden in het verkeer, maar ook vrienden en familie.
Ik wil eens bekijken wat mijn rekening houden met anderen eigenlijk voor meerwaarde heeft en voor wie precies?
Wordt het opgemerkt? Wordt het gewaardeerd? Ik denk dit alleen echt te kunnen zien als ik het tegenovergestelde eens doe. Dus geen rekening houden met...
Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen zich hierin zullen herkennen!
Om nu een echtscheiding te voorkomen, doe ik dit niet op het thuisfront.. :)
Ik zal proberen van mijn 'onderzoek' regelmatig een Blog (up date) te maken.
OPEN DAG bij ViaNatura!
Sinds kort ben ik ook een ochtend per week bij de groepspraktijk Via Natura te Deventer.
Hier werken dus ook andere hulpverleners, waaronder:
- een natuurgeneeskundige
- een diëtist
- een logopedist
- een ontspanningstherapeut
- een ProStop medewerker
- een acupuncturist
En uiteraard ik, psychosociaal counselor /welzijnscoach.
Op 10 september as van 11.00 tot 16.00 uur kunnen mensen kennis maken met alle faciliteiten en mensen binnen deze groepspraktijk!!
Kom je ook??
Abonneren op:
Posts (Atom)